Schrikkelgappie, Schrikkeldag 2016

Posted by on februari 29, 2016 in Alle Gappies, Blog, Gallerij | 0 comments

Schrikkelgappie, Schrikkeldag 2016

29 februari 2016. Schrikkeldag. Dus tijd voor Schrikkelgappie.

Schrikkelgappie geniet van deze extra dag in het jaar. Jaja want dat is een schrikkeldag. Een extra dag in het jaar.

29 februari is de schrikkeldag. Deze dag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat de werkelijke astronomische lengte van een jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen; dus ongeveer 365 en een kwart dag. Een jaar, waaraan een schrikkeldag is toegevoegd, wordt aangeduid als schrikkeljaar. (bron : Wikipedia)

Eén keer in de vier jaar is er een schrikkeljaar. Het jaar telt dan 366 dagen in plaats van 365 dagen. Dit is gedaan omdat anders de seizoenen niet meer kloppen. De lente zou dan steeds vroeger beginnen.Eens in de vier jaar is er iets bijzonders aan de hand: na 28 februari komt niet zoals in andere jaren 1 maart, maar 29 februari. Het jaar telt dan geen 365 maar 366 dagen.

Onze huidige, Gregoriaanse kalender is in 1582 tot stand gekomen, maar is in feite een bijgestelde versie van de veel oudere, door Julius Caesar ingevoerde Juliaanse kalender, gebaseerd op de stand van de zon en de maan. Het is een ingewikkeld rekensommetje: Het ‘Gregoriaanse jaar’ duurt 365,2425 dagen, 26 seconden langer dan de kalender zou zijn als je alleen naar de stand van de zon en de maan kijkt (hoe dat precies zit, kun je hierlezen). Dat zijn 86.400 seconden teveel in 3333 jaar, en dat scheelt precies een dag. Daarom is het schrikkeljaar ingevoerd. Elk jaartal dat deelbaar is door 4, duidt een schrikkeljaar van 366 dagen aan. Toch klopt dit sommetje ook niet helemaal. Per 400 jaar zouden er drie dagen teveel zijn. Hier hebben ze ook iets slims op bedacht. Alleen de eeuwjaren die je kunt delen door 400 (zoals het jaar 2000) zijn schrikkeljaren en de andere eeuwjaren niet. (bron : Willem Wever)

Maar waarom geniet Schrikkelgappie zo van deze dag. Nou ten eerste natuurlijk omdat het een extra dag in het jaar is. Ten tweede omdat hij zijn verjaardag eindelijk eens echt op zijn verjaardag kan vieren en niet op 28 februari of 1 maart. En…. omdat Schrikkelgappie lid mag worden van Honor Society of Leap Year Day Babies (Eregenootschap van Schrikkeldag Baby’s).

Schrikkelgappie wenst iedereen een mooie en gezellige schrikkeldag. Geniet van deze extra dag in het jaar. Geef elkaar een extra knuffel en een smile.

Schrikkelgappie
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Myspace
  • Tumblr
  • Blogger
  • Print Friendly

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste avonturen, nieuwtjes, recepten en berichten van Gappies, registreer u dan hiernaast gratis voor de nieuwsbrief. Regelmatig stuurt Gappies een nieuwsbrief per mail. In de nieuwsbrief lees je allerlei leuke nieuwtjes en avonturen die de Gappies meemaken.

Je bent nu ingeschreven voor onze nieuwwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This